The dark tower | Boek vs Film

Ik moest natuurlijk ook de film nu zien aangezien het boek erg lang duurde en ik hem bijna uit had en wel eens wilde weten of het nog leuker zou gaan worden. Ik had al een review gelezen over de film en hier werd al gezegd dat het totaal niet het boek was en dat er heel veel details miste, ook dat er waarschijnlijk meerdere delen van de boeken in 1 film zijn gestopt waardoor het dus een snelle film is zonder extra uitleg bij gebeurtenissen. We shall see!

Let op, dit is spoiler, spoiler en spoiler voor iedereen die niks over een van de twee soorten kent

Meteen bij het begin van de film is het al anders. Jake is de hoofdpersoon, de jongen waarmee Ronald later in het boek gaat reizen. Het gaat erover dat Jake visioenen in zijn dromen heeft over The dark tower en hierdoor de man in het zwart en de scherpschutter hier al van kent, omdat zijn ouders hem niet geloven moet hij naar een kliniek, maar hier ontsnapt hij en gaat hij opzoek naar de scherpschutter.

In het boek is Jake neergeschoten door de man in het zwart, heeft hem naar de andere wereld gebracht om de scherpschutter op te wachten en zonder dat Jake het weet is hij de sleutel tot de man in het zwart waarnaar de scherpschutter op zoek is. Jake weet ook niks meer van de gewone wereld en heeft al helemaal nooit visioenen gehad. In de film speelt de gewone wereld een grote rol (en ook Jake zijn ouders) en is het meer actie en fantasie (er zijn zelfs portals tussen de echte wereld en de andere wereld, dat wist ik niet aan de hand van het boek!) dan wildwestern roman.

giphy (1).gif

In het boek volgt de scherpschutter de man in het zwart, in de film zijn te op totaal andere plekken maar de man in het zwart heeft magie dus ze komen elkaar wel tegen alleen dan niet in de ware vorm maar met magie komt de man i het zwart een heel eind, dit maakt het veel leuker en minder langdradig.

Als ik 40 minuten de film aan het kijken ben, zijn we op het stuk van het boek die begint op bladzijde 207. Zo zie je al wel dat er in de film heel wat sneller door het verhaal heen word gegaan, maar er missen toch wel wat dingen.

tumblr_ou0tvfFqTD1udq0ezo5_540.gif

Wat ik in de film ook veel leuker vond is dat er minder woestijn was en veel meer over van de oude wereld die het eerst was. Er zijn heel wat meer oude machines en zelfs een verwoest pretpark, in het boek is het woestijn, woestijn en een dorpje in de woestijn.

Op 47 minuten in de film komen we in een dorpje, waarvan ik e naam weet omdat ik het boek heb gelezen, maar het klopt voor geen zooi. Het dorpje in het boek is namelijk Tull, dit is trouwens het niet chronologische gedeelte in het verhaal want dit wordt allemaal teruggeblikt met een man die hij tegen kwam later in zijn reis (die niet in de film voor is gekomen), maar in Tull is hij zo’n 6/7 nachten gebleven, heeft hier ook de liefde bedreven met een vrouw daar, heeft iedereen aan het einde compleet afgeschoten en dan loopt hij verder door de woestijn en het belangrijkste is ook dat hij hier Jake nog niet kon, in de film komt hij op ten duur met Jake langs dit dorpje en worden ze verzorgt, krijgen ze eten, word de stad overvallen door mensen van de man in het zwart en worden ze geholpen om naar de volgende plek te gaan, want ze hebben hier een portal, wut?!

BBZy

Als ik een uur de film kijk komen ze dus ook terug in de echte wereld, ik wist niet eens dat ze dit konden als ik uit kon gaan van het boek.

Het is dus eigenlijk eng, want heel het verhaal is anders, je zal ook niet zomaar zeggen dat de film is gebaseerd op een King boek, maar laten we eerlijk zijn… De film is wel echt super gaaf en verdiend denk ik zelfs wel 4 sterren voor mij. Het boek daarentegen 2. Ik let niet op de verschillen, maar gewoon op hoe gaaf ik de film vond, want ja, anders kon ik namelijk nog geen eens 1 ster aan de film geven. Oh en trouwens, het acteerwerk was ook pretty good!

Ken jij het boek of de film van The dark tower, en wat vond je ervan?

Plaats een reactie